Trobada de les entitats manlleuenques d’arrel tradicional catalana

El dissabte 25 de juliol la plaça Fra Bernadí va ser escenari i punt de trobada de les entitats manlleuenques d’arrel tradicional catalana.

De les 6 a les 9 del vespres les 8 entitats manlleuenques d’arrel tradicional van omplir la plaça d’actes, tallers i exhibicions de caire tradicional per donar-se a conèixer, apropar el món de la cultura d’arrel tradicional de Manlleu als ciutadans i als visitants i promoure diferents tradicions populars catalanes i de la ciutat.

En aquesta primera mostra hi van participar:

  • Agrupació Sardanista Manlleuenca
  • Grup Sardanista Ocellets del Ter
  • Colla Castellera Nyerros de la Plana
  • Diables Els Serpents de Manlleu
  • Colla Gegantera i Grallera de Manlleu
  • Amics de La Flama Del Canigó I Dels Focs De Sant Joan -Tradifoc
  • Associació per les tradicions populars catalanes “El Serpent de Manlleu”
  • Associació de Sant Antoni Abat – Tonis de Manlleu

Les entitats van oferir tallers participatius per aprendre a ballar sardanes, pujar castells, tocar tabals i llençar pirotècnia, muntar gegants i tocar una gralla, maquillar-se i fer manualitats amb els Menuts del Serpent, conèixer el Gremi de Tonis,  saber d’on sorgeix la tradició dels Focs de Sant Joan i la Flama del Canigó i molt més.

La mostra va començar amb una ballada de gegants amb la Colla Gegantera i Grallera de Manlleu, seguida per una explicació del significat de la Flama del Canigó i dels Focs de Sant Joan i uns moments musicals del cantautor Joan Usart, músic Manlleuenc molt vinculat a l’associació Tradifoc. Acabat el concert els tabalers d’Els Diables dels Serpents de Manlleu van animar la diada amb una batucada popular, seguida d’una exhibició de castells a càrrec dels Nyerros de la Plana. Els visitants també van gaudir d’un tastet de sardanes amb els Ocellets del Ter i l’Agrupació Sardanista Manlleuenca i música de cobla, a càrrec de la Principal del Llobregat i veure d’un “galop” que els sardanistes van oferir amb la col·laboració dels Gegants de Manlleu. La fi de festa va anar a càrrec dels Diables Els Serpents de Manlleu, que amb la seva pirotècnia i els tabalers van posar una nota de color final a la trobada.

Les entitats van rebre un record de la trobada, que els van entregar personalment la Dolors Collell i Suriñach, 2a tinent d’alcalde i regidora de Promoció Personal i Social i l’Eudald Sellarès i València, regidor de Promoció Econòmica i Joventut.

L’Ajuntament de Manlleu agraeix la col·laboració i la implicació de les entitats que hi han participat, perquè sense elles aquesta primera mostra no hauria estat possible.