LRSAL I LA DISSOLUCIÓ DE LA FUNDACIÓ TEATRE CENTRE

Entrada compartida per Teatre Centre Manlleu Associació Cultural

Benvolguts socis i sòcies,

Com ja sabeu, des de fa més d’un any hem mantingut converses amb l’Ajuntament per tal de resoldre la problemàtica que ens generava l’entrada en vigor de la nova LRSAL (Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local). Com ja us vam explicar en les darreres assemblees, la LRSAL pràcticament obligava a la dissolució de la Fundació Teatre Centre, institució de la qual l’Associació Teatre Centre forma part al costat de l’Ajuntament. A més, la normativa actual impedia que l’Ajuntament pogués invertir diners públics en el projecte del teatre del carrer del Pont en no ser un equipament de titularitat municipal.

La situació, per tant, era irreversible, tot i que vam estudiar altres possibles formulacions, vam fer consultes amb especialistes i ens vam assessorar. La conclusió, tal com us vam explicar en les assemblees del 27 de setembre de 2014 i del 15 de març de 2015, semblava clara: calia dissoldre la Fundació Teatre Centre i, tal com preveien els estatuts, traspassar la titularitat del teatre a l’Ajuntament per poder donar continuïtat a les obres de rehabilitació.

Durant els darrers mesos hem parlat amb l’Ajuntament per tal de confirmar dues qüestions que ens semblen bàsiques: assegurar l’inici immediat de les obres de rehabilitació i també la finalització del projecte integral; i garantir que l’Associació Teatre Centre tindrà un paper fonamental en la gestió del futur teatre.

Arribats a aquest punt, el passat dijous 15 d’octubre, es va celebrar una reunió de la Fundació Teatre Centre en el decurs de la qual es va aprovar la dissolució de la mateixa Fundació, cosa que implica el traspàs a l’Ajuntament de la propietat del teatre del carrer del Pont. A proposta de la nostra entitat, la Fundació va donar llum verd a un document, que ha d’aprovar el ple municipal el mes vinent, en el qual s’especifica que el procés que es segueixi a partir d’ara atendrà a l’esperit de la carta fundacional i dels estatuts de l’extinta Fundació. Això significa que en el futur teatre, malgrat no tenir-ne la propietat, l’Associació Teatre Centre n’assumirà la gestió (en uns termes que ja negociarem) i hi tindrà la seu social. És una manera de salvaguardar la nostra casa mare i de reconèixer el paper que històricament hem jugat en la vida cultural i associativa de
Manlleu.

A partir d’ara s’inicia el procés de liquidació de la Fundació, amb l’objectiu, compromès per l’Ajuntament, de reprendre les obres durant el primer trimestre de 2016 i destinar-hi 1,5 milions d’euros en la fase inicial i la mateixa quantitat en una segona fase que s’executaria a partir de 2017. Això vol dir que, quan comencin les obres, tindran continuïtat fins a la seva completa execució, en el marc de l’actual legislatura.

Creiem, sincerament, que és un bon acord i que, una vegada més, ha quedat palesa la generositat de la nostra entitat en posar un teatre històric a disposició de la ciutat de Manlleu, les seves entitats i els seus veïns i veïnes.

D’altra banda, també us volem fer saber que, després de molt temps de feina, gestions i una important inversió, l’Espai Rusiñol ja disposa de la legalització de la nova instal·lació elèctrica i de la llicència d’activitats municipal. Ha costat molt però ha valgut la pena i estem en unes condicions de compliment de la normativa legal que moltes altres entitats de naturalesa anàloga a la nostra no tenen.

Finalment, només recordar-vos que continuem amb un intens programa d’activitats a l’Espai Rusiñol, a les quals us convidem a assistir.

Cordialment,

LA JUNTA

Manlleu, 22 d’octubre de 2015