Campanya de prevenció del càncer de còlon i recte

Entrada compartida per Osona Contra el Càncer

Ha començat la campanya per la prevenció del càncer de còlon i recte per a les persones d’entre 50 i 69 anys de les comarques d’Osona, Ripollès i Garrotxa, que promou el CATSALUT conjuntament amb Osona Contra el Càncer i el Rotary Club. Per recaptar fons per aquesta campanya podeu fer un donatiu a Osona Contra el Càncer o participar en el sopar “Il·lusions a taula” que organitza el Rotary Club i que aquest any els beneficis aniran destinats a aquesta campanya. Si voleu més informació sobre el sopar podeu visitar la pàgina web: www.il-lusionsataula.cat

PROJECTE

Antecedents

Seguint Directrius Europees, la Generalitat de Catalunya, va engegar el programa de detecció precoç o cribratge del càncer de còlon i recte. Malgrat l’arrancada del programa que inclou a la població objectiu de tot Catalunya, la realitat a dia d’avui, es que s’está fent només en algunes zones i que en molts casos està finançat conjuntament per entitats o organismes privats i l’administració pública. Amb les dificultats pressupostàries actuals és molt difícil pronosticar quan es podrà iniciar el programa a les comarques on no s’està duent a terme. Per altra banda, quan es comenci a implantar l’aplicació del programa es preveu, per part dels ens gestors, que es començarà per les comarques amb més població.

PROGRAMA

El cribratge d’aquest tipus de càncer té com a població objectiu les persones de més de 50 anys i fins a 69 anys, tant homes com dones. Es demanarà, en els propers dos anys, a les 36.000 persones a Osona (56.000 sumant-hi Ripollès i Garrotxa), que tenen cinquanta anys o més que passin per les farmàcies on recolliran un test d’anàlisi i diagnòstic per determinar si poden tenir i desenvolupar o no la malaltia. En aquesta primera fase es descartaran moltes persones que ni tenen la malaltia ni són proclius a tenir-la en un futur. En una segona fase, el percentatge dels destinataris de les proves que són susceptibes de tenir la malaltia, seran convocats als hospitals per poder practicar les proves pertinents per avaluar la existència o no del càncer.

CÀNCER DE CÒLON I RECTE

En l’actualitat és el càncer que té més incidència en la població sumant homes i dones i és el que té més mortalitat. Es salvaran moltes vides. El càncer de còlon és un càncer que si es detecta en estat primari té molt bon pronòstic i és fàcilment curable, mentre que si es detecta en un estat avançat és de molt difícil curació. D’aquí la importáncia del programa de cribratge i la seva immediata implantació.

CATSALUT

La campanya per poder dotar de recursos al programa de cribratge supera l’ámbit comarcal. El Departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya, a través de CatSalut, inicia el programa aquest 2015, a les comarques d’Osona, La Garrotxa i el Ripollès. Intervenen,doncs, dues regions sanitàries de CatSalut, la Regió Sanitària de Catalunya Central, i la Regió Sanitària de Girona. La participació de dues regions sanitàries és deguda a que la campanya inclou les tres comarques esmentades. Aquesta singularitat es deu a que hi ha interès per part dels Hospitals de les tres comarques, és a dir, el Consorci Hospitalari de Vic (Osona), la Fundació Hospital de Campdevànol (Ripollès) i la Fundació Hospital Sant Jaume d’Olot de treballar conjuntament en diverses àrees de salut. CatSalut recolza absolutament aquesta voluntat, ja que la proximitat dels centres hospitalaris permetrà millorar les prestacions de tots ells amb estalvi de recursos. El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte és un bon projecte per realitzar-lo conjuntament.