Aquest diumenge #100aBanyoles!

Entrada compartida per

Actuació 2n Aniversari Esperxats de l’Estany

On actuem? La Muralla de Banyoles.

 Vista de la muralla | Foto de: © Josep Curto |Actuem a la muralla de Banyoles. Es tracta d’un lloc emblemàtic de Banyoles, ja que és on es troben els restes de la muralla que va començar a ser construïda al s. XIII i es va anar construint fins ben entrat el s. XV, i la qual va protegir la Vila des del s. XIII fins entrat el s. XVIII, quan perd les seves funcions. Cal destacar que va ser molt malmesa a la Guerra Civil Catalana (1462-1472).
Aquest és l’únic tram que queda en peu i que s’ha mantingut amb unes certes condicions. Està fet a base de carreus de travertí molt ben treballats, i a mitja construcció podem veure-hi una de les portes que es troba sota una arcada de mig punt acompanyada d’una desena d’espitlleres de tir.

Per quin motiu actuem? Segon Aniversari Esperxats de l’Estany.

El 16 de Març de 2012 els Esperxats de l’Estany començaven les seves primeres activitats tot fent un taller al centre cívic de Porqueres. Aquest diumenge, dos anys després d’aquell taller, els Esperxats volen celebrar dos anys plens d’èxits i alegries, tot fent una actuació i celebrant-ho després amb un dinar.

Quines colles actuem? Esperxats de l’Estany, Xerrics d’Olot i Nyerros de la Plana.

Esperxats de l’Estany

Els Esperxats comencen la seva activitat al Març de 2012, gràcies a la inquietud castellera que tenen dos joves de Porqueres que havien conegut el món casteller a rel de les seves colles universitàries (els Xoriguers de la UdG i els Ganàpies de la UAB).
Aquell mateix estiu del 2012, els Esperxats es converteixen en una entitat de ple dret on hi ha apuntades més de 30 persones. Al Maig de 2013 els Esperxats de l’Estany es bategen, apadrinats pels Castellers de Figueres i els Marrecs de Salt, colles properes. Aquell dia van poder descarregar els seus primers castells de 6 (el 3 i el 4, a més a més del 2 de 5 i varis pilars de 4).
Enguany ja han pogut fer el 3 de 6, a part d’altres castells nets.
Aquest diumenge, en l’actuació del seu 2n aniversari, podrien portar el 5 de 6 per primer cop en la seva curta història.

Algunes dades dels Esperxats:

Color de camisa: Blau-verd (aigua de l’estany)
Significat del nom:  Esperxat fa referència a quan una pilota es queda penjada a algun lloc. És una paraula pròpia del pla de l’Estany; va ser per això que van adoptar un mot que significa estar penjat, com ho estàs quan realitzes un castell.
Any de fundació: 2012   Any de bateig: 2013
Millors castells: 3de6a, 4de6a.
Millors castells 2013: 3de6a, 4de6a.    Millors castells 2014:  2 de 5, 3 de 6, 5 de 5 net.
Web: www.ccesperxats.cat

Xerrics d’Olot

La colla de la Garrotxa va néixer al 2001; els primers integrants venien dels Marrecs de Salt i dels Xoriguers de la UdG.
No va ser fins al maig del 2002 que es van batejar, apadrinats pels castellers de Sabadell i els Marrecs de Salt.
És a l’octubre de 2004 quan aconsegueixen carregar el primer castell de 7, un 3 de 7, castell que tornaríem a veure al 2006.
Durant l’any 2012 tenen una millora exponencial que dóna els seu fruit al 2013, quan aconsegueixen fer el 3 de 7 fins a 4 vegades i el 4 de 7 en una ocasió; aquest últim per primer cop a la història.
Aquest diumenge, en l’actuació, podríem veure castells de la gamma alta de 6, demostrant que segueixen el bon ritme de l’any passat.

Algunes dades de Xerrics:

Color de camisa: Grana (Color predominant dels volcans de la Garrotxa)
Significat del nom: El mot Xerric prové del soroll que feia l’antic tren que cobria el trajecte Olot-Girona (ara convertit en Via Verda) en lliscar les seves rodes per sobre els rails.
Any de fundació: 2001 Any de bateig: 2002
Millors castells: 3 de 7, 4 de 7, 2 de 6.
Millors castells 2013: 3 de 7, 4 de 7, 2 de 6, p5.  Millors castells 2014: 3 de 6, 4 de 6, 5 de 5 net.
Web: www.xerrics.cat

Nyerros de la Plana

Els Nyerros vam néixer el 1998 fruit d’una escissió dels Sagals d’Osona. La nostra seu social es troba a Manlleu. El bateig va arribar el 14 de març del 1999. En el nostre bateig ens van apadrinar Castellers de Barcelona i vam comptar amb la presència dels Castellers de Vilafranca. En aquest es van poder veure ja castells de la gamma alta de 6.
En els primers anys de vida van sovintejar els castells de 6 i 6 i mig i al Mercat del Ram de Vic de 2001 es va poder carregar el 4 de 7 amb l’agulla, castell més alt fet per la colla fins a dia d’avui.
Els Nyerros ens enfrontem a la primera actuació amb gairebé 100 membres apuntats per a aquesta sortida. Així, els Nyerros ens podem plantejar una bona actuació amb castells de gamma alta de sis; castells com per exemple el 5 de 6 podrien veure la llum a la primera actuació de l’any, un castell que l’any passat sortia a plaça a mitjans de juliol.

Algunes dades de Nyerros:

Color de camisa: Gris clar (per la boira de la Plana)
Significat del nom: Els Nyerros eren un grup de bandolers que existien a Catalunya i a la comarca d’Osona. El nom de Nyerro surt del “Senyor de Nyer” (d’un poble de la Catalunya Nord), de nom Tomàs de Banyuls.
Any de fundació: 1998   Any de bateig: 1999
Millors castells: 4 de 7, 3 de 7, p5, 4 de 7 a (c).
Millors castells 2013: 4 de 7, 2 de 6, p5.  Millors castells 2014: p4 (no s’ha realitzat cap actuació).
Web: www.nyerros.cat

Altres dades interessants per a l’actuació:

Horari autocar: (per membres de la colla que hagin avisat amb anterioritat: Vic, estació de bus: 9:30h; Manlleu, plaça Àngela Roca: 9:45h).
Horari actuació: 11:00h inici del cercavila; 11:30h inici de l’actuació.
Per veure el mapa del lloc de l’actuació cliqueu sobre aquest enllaç.
Possibles llocs per aparcar: Ronda monestir (clicar enllaç per anar mapa)
                                           Carrer Sant Benet (clicar enllaç per anar mapa)
En cas de pluja s’actuarà al Pavelló de Can Puig de Banyoles (clicar enllaç per anar mapa)