Entrada compartida per
Aquest dissabte els Nyerros ens desplacem fins a Cervera per participar a la Fira de Sant Isidre. Hi actuarem amb els Margeners de Guissona, que hi van com a amfitrions, i els Castellers de Sant Cugat.
Què és la Fira de Sant Isidre?
La Fira de Sant Isidre, que enguany celebra ni més ni menys que la 70ena edició, és un dia festiu de la comarca. Tot i això, no volen que sols sigui un dia festiu, sinó que en la fira s’intenta mostrar i sensibilitzar aquells que van a gaudir de la fira, de manera que puguin veure el potencial gastronòmic, turístic, cultural i comercial de la zona i especialment de Cervera.
Aquesta fira es celebra el cap de setmana més proper al 15 de maig, dia de Sant Isidre. Durant tota la setmana, i en especial el cap de setmana, es duen a terme un bon gruix d’activitats relacionades amb diversos sectors, alhora que s’intenta fer patrocini d’algunes zones de la ciutat, com el nucli antic.
Algunes de les activitats que s’hi poden trobar són diversos tallers de cuina, xerrades tècniques sobre el sector agrícola, desfilades de tractors, i altres activitats culturals com la cercavila gegantera o la diada castellera.
Per a més informació o veure tot el programa d’actes, podem anar al següent enllaç.
On actuem?
Tal i com diu la pàgina web de la paeria de Cervera: “La ciutat es caracteritza per la riquesa del seu patrimoni cultural i monumental. Un total d’onze monuments del municipi estan catalogats com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya: el castell (s. XI), l’església de Sant Pere el Gros (s. XI), el recinte emmurallat (s. XIV), la parròquia de Santa Maria (s. XIV-XV), l’edifici de la Paeria (s. XVII-XVIII), la Universitat (s. XVIII), el nucli històric, el Sindicat (s. XX) i els castells dels nuclis agregats de Castellnou, la Prenyanosa i Malgrat.
Un altre bon motiu de visita són les activitats festives tradicionals: el cant de les Completes (5 de febrer), la Passió, Sant Magí (19 d’agost), l’Aquelarre (últim cap de setmana d’agost)… La rica i variada oferta gastronòmica d’una trentena d’establiments de restauració constitueix el complement perfecte d’una visita a Cervera.”
A més, Cervera actualment és coneguda per ser el lloc de naixement i residència dels germans Márquez (pilots de motociclisme). A la ciutat hi ha la seu del seu club de fans (en especial de Marc Márquez) i un bar dedicat al motociclisme. També era la ciutat de Toni Nadal, presentador del temps de TV3 desaparegut a la muntanya el 2012.
Podeu trobar més informació sobre Cervera clicant sobre l’enllaç.
Amb qui actuem?
Margeners de Guissona:
Amb el seu lema: No et quedis al marge!, els de Guissona van arribar al món casteller amb moltes ganes al 2007. La creació de la colla va ser el fruit de la unió d’un grup de joves amb ganes de realitzar alguna activitat que servís per a dinamitzar la vida social i associativa de la comarca. A aquestes ganes s’hi van unir uns quants castellers que havien canviat el seu lloc de residència per viure a llocs propers a Guissona.
El projecte tira endavant, ajudants per diverses colles, i al juliol del 2007 arriba l’acte fundacional. Al novembre d’aquell mateix any la colla ja és una realitat i, apadrinats pels castellers de Lleida i els castellers de Cornellà, es bategen alçant castells de la gamma alta de 6; un bon començament pels de Guissona. La part més destacable d’aquell primer any va ser que, amb tan sols 3 mesos des del bateig, van plantar el seu primer castell de 7, deixant veure una colla amb potencial i amb moltes ganes.
Un record que els identifica és la creació i la posada en escena del castell de base 7, un castell que s’ha popularitzat i que actualment es pot veure molt sovint a les places.
La colla creix amb una progressió admirable durant els següents anys, assolint al 2011 el seu primer 2 de 7 i 4 de 8. La colla no ha deixat de créixer; amb seny però amb rauxa no han deixat mai els castells de la gamma alta de 7 i es caracteritzen per les poques caigudes que sumen al cap de l’any.
Havent assolit ja enguany la gamma bàsica de 7 (3 i 4 de 7), a Cervera, els Margeners podrien fer un pas endavant i fer castells de la gamma alta de 7.
Algunes dades dels Margeners:
Significat del nom: Els Margeners feien els marges de pedra seca que es veuen molt sovint a la Segarra.
Color de la camisa: Marró: color de la terra mullada que es pot veure durant bona part de l’any a la comarca.
Any de fundació: 2007 Any de bateig: 2007
Millors castells: 2 de 7, 4 de 8, 5 de 7, 7 de 7, 3 de 7 x sota.
Millor actuació 2013: 3 de 7 x sota, 5 de 7, 3 de 7 amb agulla Millors castells 2014: 4 de 7, 3 de 7, 5 de 6, pilar de 5
Web: www.margeners.cat
Castellers de Sant Cugat
Nascuts al 1996, els Castellers de Sant Cugat es fan anomenar la colla de Collserola. Després que el Club Muntanyec fes una xerrada sobre el món casteller el 1995, la resposta dels sancugatencs va ser ràpida i concisa: ells també volien tenir una colla pròpia.
Amb la resposta massiva de la gent de Sant Cugat, sobretot dels joves, comencen a assajar aquell mateix any i el 1996 es constitueixen com una entitat associativa i així es desvinculen dels seus inicis al club muntanyenc.
El 30 de juny del mateix any 1996 surten a plaça per ser batejats, amb els castellers de Barcelona i els Xics de Granollers com a padrins. Aquell mateix dia no van poder completar res més que una torre de 5 i un pilar de 4. Tot i això, els ànims no decauen i aquell mateix any es dóna el fruit d’un any intens d’assaig completant el 9 de 6 (castell que requereix un bon gruix de gent), el 5 de 6 i el 4 de 6 amb agulla.
Els anys següents la colla va creixent i amb ella el seu nivell casteller, i al 2000 ja tenen en el seu repertori tota la gamma de 7, incloent el 3 de 7 per sota. El nivell es manté fins que, al 2006, intenten el seu primer castell de 8, que s’aconseguiran carregar al 2007, però que no es descarregarà fins al 2011, quan començarà una progressió espectacular any rere any, aconseguint descarregar al 2d8f i el 3d8 l’any 2012 i 2013 respectivament.
A l’actuació de Cervera, i havent descarregat un parell de torres de 7 i havent carregat un 3 de 8, els Castellers de Sant Cugat, lluny de casa, podrien plantar amb aparent facilitat castells de la gamma alta de 7.
Significat nom: Nom homogeni. Casteller: persona que fa castells, torres humanes.
Color de la camisa: Verd: Color característic de la Serra de Collserola, lloc on es troba Sant Cugat.
Any de fundació: 1995 Any de bateig: 1996
Millors castells: 2de8f, 3de8, 4de8
Millor actuació 2013: 2de8f, 3de8, 4de8 Millors castells 2014: 3 de 8c, 2 de 7, 5 de 7.
Nyerros de la Plana
Els Nyerros vam néixer el 1998 fruit d’una escissió dels Sagals d’Osona. La nostra seu social es troba a Manlleu. El bateig va arribar el 14 de març del 1999. En el nostre bateig ens van apadrinar Castellers de Barcelona i vam comptar amb la presència dels Castellers de Vilafranca. En aquest es van poder veure ja castells de la gamma alta de 6.
En els primers anys de vida van sovintejar els castells de 6 i 6 i mig i al Mercat del Ram de Vic de 2001 es va poder carregar el 4 de 7 amb l’agulla, castell més alt fet per la colla fins a dia d’avui.
Amb el “handicap” d’actuar lluny de casa, els Nyerros intentaran aconseguir prou efectius per poder fer castells de la gamma alta de 6 i tornar a plantar el pilar de 5 que es va estrenar tot just fa una setmana.
Color de camisa: Gris clar (per la boira de la Plana)
Significat del nom: Els Nyerros eren un grup de bandolers que existien a Catalunya i a la comarca d’Osona. El nom de Nyerro surt del “Senyor de Nyer” (d’un poble de la Catalunya Nord), de nom Tomàs de Banyuls.
Any de fundació: 1998 Any de bateig: 1999
Millors castells: 4 de 7, 3 de 7, p5, 4 de 7 a (c).
Millors castells 2013: 4 de 7, 2 de 6, 5 de 6 Millors castells 2014: 5d6, 2d6, 4d6a, p5
Web: www.nyerros.cat
Altres informacions d’interès:
Hora de l’actuació: 17:30h
Lloc concret de l’actuació: Cruïlla entre Av. de Guissona i Passeig President Macià (rotonda davant de la sala polivalent). Piqueu sobre l‘enllaç per veure mapa.